Virtueel particulier netwerk (VPN)

Het virtueel particulier netwerk, ook wel bekend als VPN, is een voordelige manier om Local Area Network (LAN) te gebruiken. Door middel van VPN wordt de beveiliging van online data gewaarborgd. Met VPN kan de gebruiker oneindig websites bezoeken. Met name voor gebruikers die verbannen zijn van bepaalde websites is het gebruik van VPN erg populair. Door als gebruiker VPN te raadplegen kun je vervolgens alsnog de website bezoeken waarop je verbannen bent.

Local Area Network (LAN)

Er is sprake van een Local Area Network, ook wel LAN genoemd, indien een netwerk van computers en andere apparaten zich binnen een lokaal beperkt gebied bevinden. Er wordt doorgaans gebruikgemaakt van een LAN wanneer veel computers zich in één ruimte of gebouw bevinden en er zodoende sprake dient te zijn van een snelle overdracht van informatie.

Wide Area Network (WAN)

Tot slot bespreken we ook nog het Wide Area Network (WAN). Zoals de naam al enigszins verklapt kan het WAN verspreid worden over een behoorlijk oppervlak zoals een land of continent. Om dit te kunnen realiseren wordt er gebruikgemaakt van machines die gebruikersprogramma's laten draaien. Deze machines worden ook wel hosts genoemd. Deze hosts staan middels een communicatiesubnet in verbinding met elkaar. De hosts behoren tot het eigendom van de gebruikers. Het subnet wordt hierbij doorgaans beheerd door internetserviceproviders of telefoonmaatschappijen. Het subnet heeft als taak om de berichten van host tot host te dragen.