Spyware en gratis software

Veel vormen van gratis software beschikken over een extra programma. Dit extra programma dien je te downloaden om vervolgens het echte programma gratis te kunnen gebruiken. Met name peer-to-peer programma's die het mogelijk maken om muziek en films te downloaden, beschikken over deze extra programma's. Om dit te downloaden dien je zelf eerst toestemming te geven. Vervolgens kunnen jouw gegevens hierdoor gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Denk hierbij aan het ontvangen van gerichte advertenties en direct mailing. Doordat jouw online activiteiten door een zogeheten spybot bij worden gehouden, kan de maker van de spyware zijn advertenties en verkoopintenties speciaal op jou afstemmen.

Criminele spyware

Spyware wordt ook zonder jouw toestemming op je computer geïnstalleerd. Je weet dan niet dat je in de gaten wordt gehouden. Internet criminele houden je internetactiviteiten bij. De spybot werkt nu echt als een spion. Je creditcardgegevens, bankgegevens en paswoorden zijn in dit geval niet meer veilig.

Voorkom spyware

Wil je liever niet bespied worden, dan is het verstandig om jouw computer niet te voorzien van gratis programma's op het internet. Spyware opent namelijk ook poorten voor andere malware. Je computer is dan niet meer goed beveiligd. Een ander groot nadeel van spyware is dat het adware kan activeren waardoor er veel ongevraagde pop-up reclamevensters openen op je scherm. Deze blijven ook constant terugkomen. Daarnaast beïnvloedt het ook je systeem en netwerk waardoor veel toepassingen traag zullen reageren. De spyware maakt gebruik van de processor van jouw computer. Wanneer deze te intensief gebruikt wordt, kan deze oververhit raken. Uiteindelijk kan dit schadelijk zijn voor je computer.

Terug naar Beveiliging