Wat is een computervirus?

Een computervirus is niets anders dan een geprogrammeerd bestandje dat mee wordt geïnstalleerd tijdens een bezoek aan een website of een download van een bestand. Meestal heb je dit niet eens in de gaten. Echter kan dit bestand zeer kwaadaardig zijn. Elk computervirus heeft een ander doel. De ene vertraagt je computer, de ander steelt privégegevens. Zeer vervelend dus. De meeste computervirussen verspreiden zich door middel van het verzenden en ontvangen van email. Vaak heb je het niet eens direct door, omdat de namen en adressen van vrienden uit je contactenlijst worden gebruikt voor de verspreiding.

Antivirus software

Hoewel de firewall nauwkeurig lopende processen en de daarbij behorende verbinding met het internet controleert, biedt het weinig bescherming tegen virussen. Voor meer zekerheid zal een virusscanner moeten worden geïnstalleerd. Antivirussoftware scant alle inkomende bestanden en voorkomt hiermee dat de computer besmet raakt. Daarnaast kan de virusscanner de computer periodiek scannen op besmettingen, voor het geval er toch een virus aan het oog van de beveiliging is onttrokken.

Het nut van een virusscanner

Van antivirussoftware begrijpen veel mensen het belang wel, maar wat doet een virusscanner nu precies? Waar moet je op letten bij de aanschaf? En móet je updaten? Van een goede virusscanner begrijpen veel mensen het belang wel degelijk, het is een doeltreffende manier om jouw computer tegen virussen te beschermen. Het is wel belangrijk dat je virusscanner altijd up-to-date is om je zo goed mogelijk te kunnen blijven beschermen tegen de nieuwste virussen.

Terug naar Beveiliging